Τι να φάει το παιδί για να μην αρρωστήσει αυτόν τον χειμώνα

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Το άγχος όλων των γονιών, όταν μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας, είναι να μην αρρωστήσει το παιδί, μιας και η εποχή αυτή ευνοεί διάφορές ασθένειες, όπως κρυολογήματα, λοιμώξεις κλπ.

Ευτυχώς, ο ανθρώπινος οργασμός έχει διάφορα… πολεμοφόδια για να καταπολεμήσει τις όποιες ασθένειες και λοιμώξεις του προκύψουν. Συγκεκριμένα, αντισώματα, που εντοπίζουν τους ιούς και στη συνέχεια τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία «επιτίθενται» στον ιό. Τέλος, τα Τ – λεμφοκύτταρα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα λευκά αιμοσφαίρια.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή διατροφή που θα ακολουθήσει το παιδί με τη βοήθεια του γονιού μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, αποκρούοντας με επιτυχία ιούς και λοιμώξεις.

Προβιοτικά για καλή εντερική χλωρίδα

Αν αναρωτιέστε πώς συνδέονται το πεπτικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα, μάθετε ότι ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου αποτελεί το ιδανικό «φράγμα» κόντρα στα μικρόβια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ¾ του ανοσοποιητικού μας συστήματος διέρχεται από το έντερό μας. Τα βακτήρια που συνθέτουν την εντερική χλωρίδα μας παίζουν αρκετούς ρόλους.

Αποτρέπουν τα «κακά» βακτηρίδια να εγκατασταθούν, βοηθούν στην πέψη και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ποιες τροφές βρίσκετε αυτά τα «καλά» βακτήρια, τα διάσημα προβιοτικά; Πλέον, οι τορφές για βρέφη είναι πλέον σχεδόν όλες εμπλουτισμένες σε προβιοτικά.

Υπάρχουν, επίσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτι, λευκά τυριά και κεφίρ τύπου γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση. Ορισμένα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η μοτσαρέλα, το τσένταρ, το καμεμπέρ ή το ροκφόρ, περιέχουν επίσης προβιοτικά.

Συνδυάστε τα με πρεβιοτικά

Ενισχύστε τη δράση των προβιοτικών, δίνοντας στο παιδία σας πρεβιοτικά. Πού θα βρείτε πρεβιοτικά; Στις ίνες ορισμένων λαχανικών και φρούτων, όπως η αγκινάρα, η μπανάνα και τα σπαράγγια.

Φρούτα και λαχανικά για τη βιταμίνη C

Για δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητα μεγάλα αποθέματα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Πρακτικά, τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων και στην τόνωση της παραγωγής ιντερφερόνης, ενός μορίου που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην κορυφή: Εσπεριδοειδή, ακτινίδια και κόκκινα φρούτα. Εάν έχει κρύο, βάλτε αυτά τα φρούτα σε όλα τα γεύματα για λίγες μέρες. Στα λαχανικά, λάχανο, μαρούλι, καρότο είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ μαρούλι και σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

 

Είναι κρυωμένο;

Σε περίπτωση κρυολογήματος βάλτε σε κάθε γεύμα του παιδιού λαχανικά και φρούτα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του, ώστε να ξεπεράσει το κρυολόγημα.

 

Λιπαρά ψάρια για ωμέγα-3 και βιταμίνη D

Δύο φορές την εβδομάδα είναι καλό να δίνετε στο παιδί λιπαρό ψάρι, όπως σολομό ή σκουμπρί, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνη D, που ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Μπαχαρικά και αρωματικά για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

Σκόρδο, μέντα και βασιλικός μπορούν να βοηθήσουν την ανθεκτικότητα του παιδιού στις λοιμώξεις.

 

Πρωτεΐνη για αυξημένο σίδηρο

Ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες είναι καλή πηγή σιδήρου, που ενισχύουν τις αντιστάσεις του παιδιού. Κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και τυρί περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, ενώ πιπεριές, πράσα, πατάτες, αλλά και τα όσπρια περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, εξίσου σημαντικές.