O διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας γράφει......''Τα παιδιά δεν χρειάζονται διαιτολόγο. Γονείς που να τρέφονται σωστά θέλουν!''

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Ίσως να σου ακούγεται περίεργο αλλά γύρω σου υπάρχουν παιδιά που πίνουν και καπνίζουν καθημερινά. Δεν τα βλέπεις, αλλά σχεδόν δυο στα τρία εφαρμόζουν αυτές τις συνήθειες από το πρωί που ξυπνάνε μέχρι τη στιγμή που θα πάνε για ύπνο.

Πόσο μεγάλη θα ήταν η έκπληξή σου αν σου έλεγα ότι ακούω γονείς να λένε πράγματα όπως ότι «το μικρό μου παιδί καπνίζει καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα». Και τι έγινε θα ρωτήσει κάποιος; Εγώ το βλέπω να παίζει κανονικά με τους φίλους του απλά μερικές φορές σταματάει νωρίτερα από τα άλλα. Άλλωστε δεν χάλασε ο κόσμος αν δεν βγαίνει πρώτος στα παιχνίδια; Μπορεί αύριο να γίνει σημαιοφόρος ή απουσιολόγος στην τάξη του. Μπορεί αύριο να δημιουργήσει μια νέα εφεύρεση και να γίνει πάμπλουτος. Ναι μπορεί… αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προλάβει να χαρεί την επιτυχία του.

Στατιστικά μέχρι την ηλικία των 40 – 45 ετών θα έχει πάθει ένα έμφραγμα και η μόνη ευχή που του δίνω είναι να μην κάνει ποτέ διακοπές σε νησιά της άγονης γραμμής γιατί δεν θα βρεθεί πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο για να σωθεί. Το κάπνισμα από την νεαρή ηλικία δημιουργεί αντίστοιχες βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων σχεδόν παρόμοιες με το να είχε δέκα με είκοσι κιλά παραπάνω από το ιδανικό του βάρος. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ του αν το παιδί μου ως ενήλικας θα πάθει έμφραγμα από το κάπνισμα ή από το υπέρβαρο κορμάκι του μάλλον θα δυσκολευόμουνα να πάρω την απόφαση. Αν μπορώ σήμερα να επιλέξω να μην οδηγήσω άθελά του το παιδί μου να μην πάθει έμφραγμα τότε γιατί εξακολουθώ να μην κάνω τίποτα για το υπέρβαρο κορμάκι του.

Πόσο μεγάλη θα ήταν η έκπληξή σου αν σου έλεγα ότι ακούω γονείς να λένε «το παιδί μου πίνει καθημερινά ένα μπουκάλι ουίσκι». Έχει πάντα μαζί του το μπουκάλι και με ότι τρώει πίνει και μια γερή γουλιά αλκοόλ. Μάλιστα έχει εθιστεί τόσο πολύ που τώρα πια σπάνια μπορεί να αρκεστεί σε ένα ποτηράκι σε κάθε γεύμα. Αλλά αυτό δεν με πειράζει και τόσο γιατί και μόνο που βλέπω την ικανοποίησή του κάθε φορά στο πρόσωπό του, αυτό μου δίνει τόσο μεγάλη χαρά που το συνοδεύω κι εγώ για να μοιραζόμαστε την απόλαυση. Έχω ακούσει ότι οποιοσδήποτε πίνει καθημερινά αλκοόλ κάποια στιγμή παθαίνει κύρωση του ήπατος. Το συκώτι στην προσπάθειά του να διασπάσει την αλκοόλη που υπάρχει σε κάθε οινοπνευματώδες ποτό παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται «αλκοολική δευδρογονάση». Η καθημερινή όμως κατανάλωση αλκοόλ κάποια στιγμή εξαντλεί τις δυνατότητες του συκωτιού να παράγει αυτό τι συγκεκριμένο ένζυμο με συνέπεια στη συνέχεια αργά αλλά σταθερά η πλήρης καταστροφή του συγκεκριμένου σπλαχνικού οργάνου. Αυτή είναι μια πληροφορία που ίσως πολλοί να μην την γνωρίζουν σε όλες της τις λεπτομέρειες αλλά που οι γονείς, μας την μαθαίνουν από μικρούς στην προσπάθειά τους να μας τρομάξουν για το πώς να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Οι επόμενες γενιές θα έχουν και μια νέα πληροφορία να διδάξουν τα παιδιά τους. Ενώ είναι σε πολλούς γνωστό ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε κάποια τροφή που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, ένα άλλο σπλαχνικό όργανο το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη προκειμένου να διαχειριστεί με όποιο τρόπο τα φορτία γλυκόζης που περνάνε στο αίμα. Μετά την αύξηση του παιδικού διαβήτη, δηλαδή του ινσουλινοεξαρτόμενου είτε σε παιδιά είτε σε μεγαλύτερους η νέα πληροφορία που θα μεταδίδουν οι γονείς στα παιδιά θα είναι ότι στο πάγκρεας υπάρχει μια περιοχή όπου συνυπάρχει μια μικρή συστάδα κυττάρων τα λεγόμενα β-παγκρεατικά κύτταρα τα οποία είναι και υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Κάθε φορά όμως που υποχρεώνονται να παράγουν ινσουλίνη για μεγάλα ποσά γλυκόζης όπως αποδίδεται αυτή στο αίμα από την κατανάλωση οποιουδήποτε γλυκού ή άλλου υπερθερμιδογόνου σνακ όπως τα γαριδάκια, πατατάκια, περισσότερο από δυο τρία κομμάτια πίτσα κτλ τότε αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα εξαντλούνται και καταστρέφονται ανεπανόρθωτα.

Η διαδικασία εξάντλησης των β-παγκρεατικών κυττάρων ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία κάθε φορά που το παιδί τρώει για κολατσιό ένα κρουασάν στο σχολείο ή ένα παγωτό πύραυλο το απόγευμα ή συνοδεύει στην οικογενειακή παραγγελία πίτσας στη βραδινή παραγγελία. Όταν το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα κύτταρα εξαντλείται ,τότε το βάρος της παραγωγής ινσουλίνης επιφορτίζεται από τα εναπομείναντα, μέχρι που στο τέλος έχουμε αυτό που αργότερα θα λέμε «κύρωση της λειτουργίας διαχείρισης γλυκόζης του παγκρέατος». Αν είχα να διαλέξω μεταξύ του αν το παιδί μου ως ενήλικας θα πάθει κύρωση του ύπατος από το καθημερινό αλκοόλ ή από το να πάθει διαβήτη το υπέρβαρο κορμάκι του που πάχυνε από τα πολλά γλυκά και θερμιδογόνα φαγητά, μάλλον θα δυσκολευόμουνα να πάρω την απόφαση. Αν μπορώ σήμερα να επιλέξω να μην οδηγήσω άθελά του το παιδί μου να μην πάθει Διαβήτη, τότε γιατί εξακολουθώ να του δίνω καθημερινά γλυκά και άλλες τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και λίπη.

Ίσως τώρα πια δεν σου ακούγεται παράξενο ότι δυο στα τρία παιδιά καθημερινά πίνουν και καπνίζουν τις σχεδόν «αντίστοιχες επιπτώσεις» με αυτές που έχουν ως επίδραση το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η παιδική παχυσαρκία είναι μια άλλη διαφορετική κακοποίηση μόνο που περνά μπροστά απ’ τα μάτια μας ατιμώρητη. Ίσως ο τίτλος αυτού του κειμένου να έπρεπε να είναι «η παιδική παχυσαρκία ισούται με παιδική κακοποίηση» αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις που υφίστανται στο μέλλον τα υπέρβαρα παιδιά είναι συνήθως μη αναστρέψιμες.

Αν βιώναμε ένα κράτος ουσιαστικής προστασίας του πολίτη και κατ’ επέκταση και όλων των λιλιπούτιων μελλοντικών πολιτών θα υπήρχαν κυρώσεις στους γονείς που κακοποιούν διατροφικά τα παιδιά τους όπως υπάρχουν κυρώσεις και για την σωματική βία.

Αν και τολμώ να πω ότι με την ενημέρωση που υπάρχει σήμερα, όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να προσφέρουν αλκοόλ στα μικρά παιδιά όπως και ότι τα βλάπτει σημαντικά το να καπνίζουν κοντά τους, μου ακούγεται αδιανόητο να μην γνωρίζουν τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Ως γονείς και ως πολίτες φέρουμε τεράστια ευθύνη για το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά και πνευματικά. Η σωστή καθημερινή διατροφή της οικογένειας όπως και η επιβεβλημένη καθημερινή σωματική άσκηση για την ομαλή ανάπτυξη μυών, αρθρώσεων και χόνδρων είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα για τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Για εμένα προσωπικά, μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου από κάθε γονιό (ή οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται με τη διατροφή του παιδιού όπως η γιαγιά ή ο παππούς), που υποθάλπει και διαιωνίζει ένα νοσογόνο οικογενειακό περιβάλλον, αν δεν αλλάξει άρδην η συμπεριφορά απέναντι στο πως τρέφει το παιδί, θα οφείλει να θεωρεί τον εαυτό του ως υπόλογο σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Εμείς όλοι οι επιστήμονες πτυχιούχοι διατροφολόγοι είμαστε άριστα εκπαιδευμένοι στο να βοηθήσουμε στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της οικογένειας γιατί τελικά… «Τα παιδιά δεν χρειάζονται διαιτολόγο.

Γονείς που να τρέφονται σωστά θέλουν» .

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος,
Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση
στην Διατροφική και Ψυχολογικήαντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής όπως η
Νευρική Ανορεξία,η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό
για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.  
Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας
Εφηβικής Υγείαςτου νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.
 Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr,
Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας.
Είναι μέλος  του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M.
και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.
            Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και
Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών -  ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr
το οποίο είναι  ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές
τηςΜεγάλης Βρετανίας NCFEDwww.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις
Master Practitioner on Eating Disordersαποκλειστικά για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την
αντιμετώπιση περιστατικώνμε διαταραχές πρόσληψης τροφής.
            Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και της ιδιωτικής τη­λεόρασης.
Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων
Διατροφής.Έρευνες και μελέτες του με θέμα την παχυ­σαρκία και τη διατροφή έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά
καιδιεθνή συνέδριαδιατροφής.
Είναι γενικός διευθυντής της επιστημονικής ομάδας  Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής
Αγωγής και  Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και υπεύθυνος ύλης του επιστημονικού
site www.diatrofi.gr                                                
 Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφήςυπό τον γενικό τίτλο
«Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμάαπό τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματαμε θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής
οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο.
Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία»
που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.
Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η και 4η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ στο παρά πέντε - Διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους»
αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η και 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τον Δεκέμβρη του 2011 εκδόθηκε το 4ο βιβλίο του σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα Chef Amporn Muangphrom  με τον τίτλο Thai Chef Express
από τις εκδόσεις Μοτίβο.
Πρόκειται για ένα οδηγό ελαφριάς μαγειρικής βασισμένος σε Ταϊλανδέζικες συνταγές προσαρμοσμένες με ελληνικά τρόφιμα.
Τον Οκτώβρη του 2014 εκδόθηκε το 5ο βιβλίο του με τον τίτλο Thin Positive,
Μυστικά ελέγχου της πείνας και της Διατροφής, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που εξαντλήθηκε στον 1ο μήνα
κυκλοφορίας του και  ήδη κυκλοφορεί στη  2η έκδοσης.
Το 2014 συμμετείχε στη διαμόρφωση του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα Διατροφικές Παρεμβάσεις και
Διατροφικές Συνήθειες σε μαθητές της Β’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμορφώσεως Αττικής συνολικής διάρκειας
20 ωρών σε συνεργασία με τη Δασκάλα Ευσεβία Βατάλα.
 
Ως εκδότης και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,το ΚΕΑΔΔ σε συμπαραγωγή
με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ανέλαβε το 2014 την έκδοση του βιβλίου Η γνωριμία με το Λύκο – Ένα αληθινό ταξίδι για την ασθένεια και την επιβίωση με την Ανορεξία
με συγγραφέα την Ανθή Κραμπελιά στο πρώτο μέρος και τους συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Κέντρου να ολοκληρώνουν
στο 2ο μέρος με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της ασθένειας της Νευρικής Ανορεξίας
 
Ως εκδότης και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, το ΚΕΑΔΔ σε συμπαραγωγή με τις εκδόσεις Σταμούλη,
ανέλαβε το 2015 την έκδοση του βιβλίου Η Διατροφή στη Νηστεία – Θεωρία & Πράξη με τη συγγραφέα Παναγιώτα Καρακασίδου.
 
Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες
και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως
όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400m ελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.
 
 Είναι παντρεμένος με τη Δασκάλα Ευσεβία Βατάλα και μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά 10, 9 κι 6 ετών.
 
Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.diatrofi.gr www.keadd.gr  tel: 2102718360, 6977436598