Φυτικές ίνες: Πώς συμβάλλουν στην υγεία του παιδιού;

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναγκαία για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και παιδιών. Ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένες τροφές είναι πολύτιμες για τον οργανισμό, είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες, τρώνε λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη και έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σχέση με άλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν λίγες θερμίδες, χρειάζονται όμως χρόνος για την πέψη.

 

Άλλα οφέλη των φυτικών ινών είναι ότι διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης σταθερά, το οποίο συνεπάγεται ότι εμποδίζει το σώμα να "αποθηκεύσει" περιττό λίπος. Πώς γίνεται αυτό; Το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία είναι και η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Καταναλώνοντας απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι είναι εύπεπτοι όπως είναι το λευκό ψωμί ή η απλή ζάχαρη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης αυξάνονται κατά πολύ κι έτσι το σώμα αποθηκεύει κομμάτι αυτής της ενέργειας ως λίπος. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν, συνεπώς δεν προκαλούν αυτήν την αύξηση της ζάχαρης και της ινσουλίνης.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης αλλά και στην προστασία από ορισμένους καρκίνους.

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζονται τα παιδιά την ημέρα;

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται λιγότερες φυτικές ίνες από τους ενήλικές. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών ωστόσο, εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία:

 
  • Τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται ημερησίως περίπου 14 γραμμάρια φυτικές ίνες.
  • Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών χρειάζονται ημερησίως περίπου 16,8 γραμμάρια φυτικές ίνες τα κορίτσια και 19,6 γραμμάρια τα αγόρια
  • Τα παιδιά ηλικίας 9-13 ετών χρειάζονται ημερησίως περίπου 22,4 γραμμάρια φυτικές ίνες τα κορίτσια και 25,2 γραμμάρια τα αγόρια
  • Οι έφηβοι ηλικίας 14-18 ετών χρειάζονται ημερησίως περίπου 25,2 γραμμάρια φυτικές ίνες τα κορίτσια και 30,8 γραμμάρια τα αγόρια

 

Πηγή:mothersblog