Τι να επιλέξω για πρωινό στις διακοπές;

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Το πρωινό δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Ο αγγλικός όρος breakfast (break + fast) είναι μια σύνθετη λέξη και μεταφράζοντας τα συνθετικά της στα ελληνικά διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για το γεύμα που ‘’σπάει’’ (break) την νηστεία (fast) μετά τον νυχτερινό ύπνο. Ένα σωστό, ισορροπημένο και πλήρες πρωινό θα σου δώσει ενέργεια και μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα το αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα πολύ σημαντικό κατά τη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για ισορροπημένο πρωινό; Ισορροπημένο θεωρείται ένα πρωινό όταν περιέχει πηγές υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Επομένως οι επιλογές είναι πολλές και οι συνδυασμοί άπειροι.

Τι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πιο συγκεκριμένα για το καλοκαιρινό μας πρωινό;

Τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι πιο ποιοτικά και θα σου προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, πιο ικανοποιητικό κορεσμό και θα σε ΄΄κρατήσουν΄΄περισσότερο π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης.

Πηγές πρωτεΐνης που μπορούμε να επιλέξουμε για πρωινό είναι το στραγγιστό γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, τα τυριά, το κρέας και τα αλλαντικά. Στα αλλαντικά και τα τυριά πρέπει να δοθεί προσοχή γιατί μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

’Καλά’ λιπαρά μπορούμε να λάβουμε κυρίως από τους ξηρούς καρπούς και τα φυσικά βούτυρα τους, από το ταχίνι, από το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Επομένως ενδεικτικά κάποιοι συνδυασμοί θα μπορούσαν να είναι:

  • Στραγγιστό γιαούρτι με βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτο
  • Ψωμί ολικής άλεσης με αυγά, αβοκάντο και λαχανικά
  • Ψωμί ολικής άλεσης με cottage, μέλι, φυστικοβούτυρο και φρούτο
  • Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και φρούτο
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι και ένα ποτήρι γάλα
  • Τοστ με τυρί, αλλαντικό και λαχανικά με ελαιόλαδο

Τι πρέπει να αποφύγω;

Τρόφιμα τα οποία δεν θα σου προσφέρουν κορεσμό και δεν θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρα. Αυτά κατά κύριο λόγο περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών και απλών υδατανθράκων π.χ. κέικ, μπισκότα, σφολιατοειδή, αλείμματα σοκολάτας, τυποποιημένους χυμούς, μαρμελάδες.

Οι επιλογές προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του καθενός και η ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμετρόφιμα που θα θελήσουμε να φάμε. Πρόκειται για περίοδο διακοπών και μπορείς να τις απολαύσεις χωρίς να ανησυχείς συνεχώς για τις θερμίδες. Σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορείς να συμπεριλάβεις με μέτρο και επιλογές όχι τόσο ‘’υγιεινές’’ χωρίς ανησυχία.

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο