Βιώσιμη διατροφή

Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023

Αυτό το είδος διατροφής δεν ωφελεί μόνο τη δική μας υγεία αλλά και όλου του πλανήτη. Η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί την κορωνίδα της βιώσιμης διατροφής, καθώς αφήνει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προστατεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος και συγχρόνως συμβάλλοντας στην καλή θρέψη μας.

Πρακτικές συμβουλές αποφυγής της σπατάλης:

  • φρούτα που έχουν μαλακώσει ή έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λαχταριστά smoothies. Είτε τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μας για να τα συμπεριλάβουμε σε μελλοντικές συνταγές μας.
  • μαγειρεμένα λαχανικά που περισσεύουν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τα υλικά μιας ομελέτας, ενισχύοντας τη γεύση και την όψη της. Είτε να δημιουργήσουμε από αυτά γευστικές σάλτσες που θα κρατήσουμε στο ψυγείο μας και θα τις χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.
  • τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί μπορούν να προστεθούν ως βάση για εύκολα κέικ ή μπισκότα, προσφέροντας μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση αλλά και ενισχύοντας τη θρεπτική αξία.
  • το ψωμί που συχνά περισσεύει μπορεί να γίνει φρυγανιά είτε κρουτόν για τις σαλάτες σας.
  • το ψάρι, που αποτελεί υπερτροφή, και δεν καταναλώθηκε, μπορεί να μαγειρευτεί ως ψαροκεφτές είτε να γίνει παστό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υιοθέτηση υγιεινών τρόπων διατροφής και άσκησης, θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε την ψυχική και σωματική μας ευεξία.

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο