Ποιά σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή;

Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023

Τα βασικά είδη σοκολάτας είναι: η σοκολάτα υγείας, η σοκολάτα γάλακτος, η λευκή σοκολάτα και η κουβερτούρα. Συχνά ενισχύονται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά, που τους προσδίδουν γεύση και τη θρεπτική αξία.

 

1. Η σοκολάτα υγείας ή μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλό ποσοστό κακαομάζας(>34%) . Όσο περισσότερη κακαομάζα περιέχει μία σοκολάτα, τόσο πιο ποιοτική είναι και τόσο λιγότερα τα πρόσθετα συστατικά. Η γεύση της είναι πιο πικρή σε σχέση με άλλους τύπους.

2. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο γάλα και πολύ λιγότερη κακαομάζα(20%) σε σχέση με τη σοκολάτα υγείας.

3 .Η λευκή σοκολάτα έχει πολύ πλούσια γεύση, απαλή υφή και είναι συνήθως αρκετά γλυκιά. Δεν περιέχει καθόλου κακαομάζα, αλλά παίρνει τη γεύση της από το βούτυρο του κακάο.

 

Η σοκολάτα που χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική είναι η κουβερτούρα. Δέχεται διαφορετική επεξεργασία και περιέχει περισσότερο βούτυρο κακάο, το οποίο τη βοηθάει να λιώνει ευκολότερα, αλλά κυρίως πιο ομοιόμορφα, ώστε να είναι εύχρηστη και να δημιουργεί μία εντυπωσιακή επικάλυψη όταν κρυώνει. Η ποιότητα της φαίνεται στη γυαλάδα της.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η απόλαυση μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης υγείας μας, οπότε επιλέγουμε πάντα τις υγιεινές τροφές που μας ταιριάζουν!

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο