Ανανάς ο εύκομος

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023

Ο ανανάς (Ananas comosus, bromeliaceae) είναι ένα τροπικό φρούτο με πολύ οικείο χαρακτηριστικό σχήμα και γλυκιά γεύση. Έχει αποτελέσει από σύμβολο πλούτου έως και το σπίτι του αγαπημένου ήρωα των παιδιών, του Μπόμπ του Σφουγγαράκη. Αυτό το νόστιμο τροπικό φρούτο προσθέτει γλυκύτητα σε φαγητά, αποτελεί συστατικό σε υπέροχα επιδόρπια όπως το κλασικό ανάποδο κέικ ανανά, είναι διαθέσιμο ως αποξηραμένο σνακ, δίνει χαρακτήρα στα smoothies σας, κάνει τα πρωινά σας μοναδικά ενώ μπορείτε να το απολαύσετε έως και ψητό στην σχάρα.

Ναι, οκ! Είναι τέλειος! Αλλά γιατί τόση συζήτηση για τον ανανά και γιατί να τον δώσω στο παιδί;

Τα οφέλη του ανανά για τα παιδιά

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ανανά. Οι ανανάδες είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως και με το ένζυμο βρωμελαΐνη έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Εξαιτίας του πεπτικού αυτού ενζύμου η κατανάλωση του ανανά μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση των μυών μετά από έντονη δραστηριότητα και να δράσει ευεργετικά στην επούλωση των πληγών του δέρματος.

Ο πίνακας διατροφικής αξίας του ανανά βάσει USDA (FDC ID: 169124 NDB Number:9266) είναι:

 

100g ωμού ανανά

 

Νερό

86 g

 

Ενέργεια (kcal)

50 kcal

 

Πρωτεΐνες

0,54 g

 

Λιπαρά

0,12 g

 

Υδατάνθρακες

13,1 g

 

εκ των οποίων σάκχαρα

9,85 g

 

Εδώδιμες ίνες

1,4 g

 

Βιταμίνη C

47,8 mg

 

Μαγγάνιο (Mn)

0,927 mg

 

 

 

Αναλυτικότερα οι δράσεις του ανανά …

  • Γαστρεντερικό σύστημα

Πολύ συχνά θα βρείτε ανανά σερβιρισμένο μαζί με κόκκινο κρέας ή κάποιο πουλερικό, ειδικά σε χώρες που ευδοκιμεί όπως η Βραζιλία. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το φρούτο περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται βρωμελ(α)ΐνη (βρωμελαΐνη μίσχου και βρωμελαΐνη καρπού). Το ένζυμο αυτό μπορεί να διευκολύνει την πέψη του κρέατος. Η βρωμελαΐνη λειτουργεί ως πρωτεάση, διασπώντας τα μόρια πρωτεΐνης στα δομικά της στοιχεία, όπως αμινοξέα και μικρά πεπτίδια. Μόλις διασπαστούν τα μόρια πρωτεΐνης, το λεπτό έντερο μπορεί να τα απορροφήσει πιο εύκολα.

Έτσι ο ανανάς χρησιμοποιείται ευρέως και στην μαγειρική σε μαρινάδες για να κάνει το κρέας πιο τρυφερό λόγω αυτής της ικανότητάς του. Οι ανανάδες επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα

Παρόμοια με τα εσπεριδοειδή, ο ανανάς είναι γεμάτος με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C όχι μόνο είναι καλή για την υγεία του ανοσοποιητικού του παιδιού, αλλά βοηθά επίσης το σώμα του να απορροφά τον σίδηρο από άλλες τροφές. Το μαγγάνιο, ένα άλλο σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό στον ανανά, βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης και του υγιούς μεταβολισμού. Ο ανανάς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά της κατηγορίας των φλαβονοειδών όπως και φαινολικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η βρωμελαΐνη επίσης που αναφέρθηκε παραπάνω φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Έχει δημοσιευτεί παλαιότερα και μελέτη που έδειχνε την ευεργετική δράση της κατανάλωσης ανανά στην υγεία των παιδιών και στην ικανότητά τους να αντιστέκονται σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Επομένως, προτιμούμε τον ανανά γιατί είναι ασπίδα άμυνας χειμώνα καλοκαίρι έναντι των λοιμώξεων.

  • Επιτάχυνση ανάρρωσης και επούλωσης

Η κατανάλωση ανανά μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθεί μια πληγή ή να επανέλθουν οι μυς μετά από έντονη άσκηση. Ο ανανάς αρχικά βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας μετά την άσκηση. Τα οφέλη όμως στην «ανάρρωση» των μυών φαίνεται να προέρχονται από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελαΐνης.

Μελέτες έχουν δείξει πως το ένζυμο αυτό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο, τους μώλωπες και τον πόνο που εμφανίζονται συχνά μετά από μικροτραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδοντιατρικών επεμβάσεων. Επιπλέον, μια ανασκόπηση διαπίστωσε πως η βρωμελαΐνη βελτίωσε την επούλωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις δέρματος. Η βρωμελαΐνη μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό.

Τελικά, τα παιδιά να τρώνε ανανά; Φυσικα!

Βάσει του δραστήριου τρόπου ζωής τους, με τα συνεχή παιχνίδια, κυνηγητό, αθλοπαιδειές κλπ το φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση ενέργειας με φυσικό και υγιεινό τρόπο. Επιπρόσθετα, στα υπόλοιπα οφέλη του ο ανανάς, μπορεί να μειώσει την επερχόμενη κούραση λόγω της μυϊκής κόπωσης από το συνεχές παιχνίδι καθώς επίσης να βοηθήσει στο κλείσιμο των μικροτραυματισμών που συχνά έχουν οι μικροί μας φίλοι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Συμπέρασμα;

Ο Ανανάς μπορεί (πλέον) να αποτελέσει την ιδανική λύση στην επιλογή φρούτου για τα παιδιά όλο τον χρόνο! Απολαύστε τον λοιπόν μαζί με τα παιδιά σας και… Καλό Καλοκαίρι!

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο