Επιστροφή στα θρανία!

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Αν και οι θερμοκρασίες ακόμα θυμίζουν καλοκαιράκι, το φθινόπωρο είναι εδώ για τα καλά. Μαζί με αυτό και τι άλλο; ..το σχολείο φυσικά! Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος πολλοί γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της μετάβασης των παιδιών τους από τις χαλαρές διατροφικές συνήθειες του καλοκαιριού σε μια πιο δομημένη και ισορροπημένη διατροφική ρουτίνα. Μετά από μήνες παγωτών, μπάρμπεκιου και πάσης φύσης λιχουδιών, είναι απαραίτητο τα παιδιά να επιστρέψουν στις υγιεινές διατροφικές τους συνήθειες. Παρακάτω, εξερευνούνται ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν τη μετάβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή με την επιστροφή τους στο σχολείο.

  • Προγραμματισμός:

Ξεκινήστε προγραμματίζοντας καλά, πολύχρωμα και ισορροπημένα γεύματα με ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ενσωματώστε άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά λαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για ανάπτυξη τους.

  • Σταδιακές αλλαγές:

Αποφύγετε τις ξαφνικές διατροφικές αλλαγές. Αντίθετα, κάντε σταδιακές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ξεκινήστε εισάγοντας πιο υγιεινές επιλογές μαζί με τις αγαπημένες τους καλοκαιρινές λιχουδιές. Για παράδειγμα, σερβίρετε μια μερίδα φρέσκων φρούτων με το απογευματινό τους σνακ ή προσθέστε επιπλέον λαχανικά στα ζυμαρικά τους.

  • Συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία γευμάτων:

Η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και για πιο υγιεινές τροφές. Αφήστε τα να βοηθήσουν στην επιλογή συνταγών, να ψωνίσουν τα υλικά ακόμη και να βοηθήσουν στη παρασκευή των γευμάτων. Μέσα από την εμπειρία αυτή θα ενθουσιαστούν και θα δοκιμάσουν νέα τρόφιμα.

  • Ορίστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων:

Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τακτικό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και υγιεινά σνακ. Η συνέπεια βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας.

  • Περιορισμός σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων:

Μειώστε την κατανάλωση των σνακ με ζάχαρη, αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφίμων. Σταδιακά αντικαταστήστε αυτά τα είδη με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως κράκερ ολικής αλέσεως, γιαούρτι και σπιτικά smoothies με φρούτα.

  • Ενυδάτωση:

Τονίστε τη σημασία της ενυδάτωσης. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στη θέση των ζαχαρούχων αναψυκτικών. Ψάξτε μαζί με το παιδί σας για ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού που θα του αρέσει, πχ με τους αγαπημένους του ήρωες πάνω, ώστε να μην το αποχωρίζεται και να έχει πάντα εύκολη πρόσβαση σε νερό.

  • Μοντέλο υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς:

Τα παιδιά μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους. Γίνετε θετικό πρότυπο κάνοντας πρώτα εσείς τις σωστές θρεπτικές επιλογές και έπειτα δείτε τα παιδιά σας να ακολουθούν. Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να υποστηρίξετε επί του πρακτέου τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα που ακολουθείτε.

  • Διαχείριση Επιλεκτικής Διατροφής (Picky Eating):

Εάν το παιδί σας είναι επιλεκτικό, να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Προσφέρετε ποικιλία φαγητών και γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίασή του. Μερικές φορές, το να κάνετε το φαγητό ελκυστικό οπτικά μπορεί να ενθαρρύνει και τους πιο απρόθυμους να δοκιμάσουν νέα φαγητά.

  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον:

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον διατροφής στο σπίτι. Διατηρήστε το ντουλάπι γεμάτο με υγιεινές επιλογές και περιορίστε τη διαθεσιμότητα ζαχαρούχων και ανθυγιεινών σνακ. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις επιλογές τροφίμων.

  • Διατροφική Εκπαίδευση:

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας για τα οφέλη των διαφορετικών τροφίμων στην διατροφή τους. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένες επιλογές είναι καλύτερες για την υγεία και ποιες τους δίνουν πραγματικά ενέργεια. Κάντε συζητήσεις μαζί τους με ειλικρίνεια, τεκμηριωμένο λόγο και πάντα προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού. Έτσι θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες.

Να θυμάστε ότι η υπομονή και η συνέπεια είναι το κλειδί αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν δια βίου υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Με την καθοδήγησή σας, την υποστήριξη και τη θετική σας στάση, θα είναι καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επερχόμενης σχολικής χρονιάς με ενέργεια και ζωντάνια.

 

Καλή Σχολική Χρονιά!